one of the most versatile artists of the Netherlands
Publications

Histoire du Soldat – Charles Ferdinand Ramuz (1918) (Vertaling 2012)

Ensemble Michamix presenteert hier een geactualiseerde versie van het bekende werk ‘Histoire du Soldat’ van Igor Stravinsky en Charles Ferdinand Ramuz. Dit gruwelijke sprookje, gecomponeerd in 1918, is misschien wel het oudste werk in het genre muziektheater. Het is geschreven voor een ‘théâtre ambulant’ – een rondreizend theater met een volks karakter, en is geschreven voor een spreker, twee acteurs, een danseres en een ensemble van zeven instrumentalisten. Het werk bestaat uit een collage van vertelde delen, intrumentale muziek, toneelscènes en dans. In al zijn compactheid is het op te vatten als een stuk totaaltheater op vestzakformaat. De keuze van de beperkte instrumentale bezetting werd mede bepaald door de beperkte financiële middelen die er ten tijde van de Eerste Wereldoorlog waren. Ook werd de keuze voor de instrumentatie beïnvloed door Stravinsky’s ontdekking van de Amerikaanse jazz, die in die tijd de ‘ruwste en rauwste’ muziekvorm was die er in de Westerse wereld bestond. Het verhaal is een parabel over een soldaat die zijn viool ruilt met de duivel voor een boek dat de toekomst van de economie kan voorspellen. En, zoals dat gaat in een verhaal waarin Mefisto opduikt gaat dit niet zonder dat die ruil voor de mens slecht uitpakt. Aangezien de thematiek indertijd tegen de achtergrond van de eerste Wereldoorlog een schrijnende urgentie had, maakte ik een radicaal geactualiseerde versie van het verhaal, waarin de herinneringen aan de wreedheden van een hedendaagse oorlog zich opdringen aan de psyche van de soldaat, tot hij door zijn trauma wordt opgeslokt.

Vanaf vliegveld Uruzgan
049_histoire_soldat_195 keert naar huis een moeie man

Veertien dagen op een rij
gaat hij feesten, is hij vrij

Start de motor, start en
stijg en vlieg!!!

Ongeduldig wacht die gast
op zijn stoel met riemen vast

Bewerkt voor Ensemble Michamix 2012

Ongepubliceerd

027_histoire_soldat_146